navnu 285
wolwerkplaats moederaarde
 Dubbel vingerhaken

 

De heksensteek

 

Tumar - driehoek - borduren

 


Vilten van een roos met Annemie

Materiaal:

4 ringen van soft plastic met uitgesneden kleine cirkel in hart van de ringen.
Wol
Zeepwater
Handdoek
Matje of bubbelplastic

Leg op de 1ste ring de 5 blaadjes uit in stervorm uit, in 3 tot 4 laagjes kleine plukjes wol (eventueel in het midden iets opvullen) maak deze laag met lauw/warm zeepwater nat.
Leg de 2de ring hier bovenop en druk aan,
Leg op deze ring het buitenste bloemblad door de hele cirkel in 3 tot 4 laagjes helemaal rond te leggen met plukjes wol (leg in cirkelvorm omdat het blad later dan nog is te rekken).en blijf +/- 1 cm van de cirkelrand af
maak deze laag met lauw/warm zeepwater nat.
Leg de 3de ring hier bovenop en druk aan,
Leg op deze ring het middelste bloemblad door de hele cirkel in 3 tot 4 laagjes helemaal rond te leggen met plukjes wol (leg in cirkelvorm omdat het blad later dan nog is te rekken). en blijf +/- 1 cm van de cirkelrand af
maak deze laag met lauw/warm zeepwater nat.
Leg de 4de ring hier bovenop en druk aan,
Leg op deze ring het binnenste bloemblad door de hele cirkel in 3 tot 4 laagjes helemaal rond te leggen met plukjes wol (leg in cirkelvorm omdat het blad later dan nog is te rekken). en blijf +/- 1 cm van de cirkelrand af
maak deze laag met lauw/warm zeepwater nat.

Maak je handen nat met zeepwater en maak het hart van de bloem (waar de kleine cirkel is uitgesneden) nat met zeepwater en druk dit aan. Geef vervolgens hier met kleine trilbewegingen van je vingers steeds meer druk diep naar beneden tot het een geheel vormt.
(denk aan voldoende zeepwater)
Draai het hele pakketje om en doe hetzelfde aan de achterkant.
Draai daarna weer om en begin met het bovenste bloemblad door met zeephanden licht de wol plat te “masseren” (nu kun je het buitenrandje mooi afkanten door met je vingertoppen een beetje naar binnen te draaien). Steeds vaster vilten tot “vollen”, dus stevig doorvilten.
(denk aan voldoende zeepwater)
Vouw dit blad daarna naar het midden en haal de ring weg.

Doe hetzelfde met de andere bloemblaadjes en daarna met de blaadjes in stervorm die je tijdens het vilten in een mooi model puntblaadje kunt vilten.

Als al deze laagjes gevilt zijn druk je met je duim in het midden van de roos een kuil in je andere hand zodat je roos al vorm krijgt, maak de roos goed nat en frommel het geheel een paar keer stevig tussen je handen, breng de bloemblaadje steeds in model en rek ze een beetje uit, breng de blaandjes ook steeds terug in puntvorm.

Als vastigheid is bereikt was je de roos goed uit met lauw/warm water.

Breng de roos in model en zet hem in een kopje om te drogen.

Met dank aan Annie Ramakers


naar boven