Voor Kalipa

Voor Kalipa Voor Kalipa Voor Kalipa Voor Kalipa
 

Voor Kalipa Voor Kalipa Voor Kalipa Voor Kalipa
 

Voor Kalipa Voor Kalipa Voor Kalipa Voor Kalipa
 


Zomer 2012

Naar aanleiding van de publicaties over mijn werk: 'Verhaal van Kyrgyzstan', een grote, blauw-wit geborduurde vilten tas, waarin ik alles wilde vangen wat voor Kyrgyzstan belangrijk is, werd ik door Hannie Huisman van www.viltgalerielopsen.nl te Leiden, gevraagd om deel te nemen aan de expositie: 'Traditie en experiment'.
Omdat het uitgangspunt Kyrgyzstan is kom ik al snel uit bij een nieuwe collectie die al een tijd in mijn hoofd speelt. Het prototype en de naam zijn er al: Voor Kalipa. De ontbrekende ingrediënten ontstaan als vanzelfsprekend.
Ik verf de wol, in elkaar overvloeiend, in de kleuren van het land: groen - de natuur, bruin - de aarde, rood - het leven en oranje voor hoop. Ik maak voorvilt in de kleur van de bergen, waar het land voor 90% uit bestaat, als extra ondergrond voor de borduursels, welke de paragliefen (rotstekeningen) van Kyrgyzstan zullen zijn. De vulsteek die daar veel wordt gebruikt en me getoond werd door Kalipa, leek me een super steek voor de rotstekeningen en ik had een prachtige ruwe borduurzijde, perfect van kleur om er subtiel glanzend aanwezig te zijn.
Dezelfde kleuren in contrast zijn verwerkt in de regenboogkralen. Voor mij vertegenwoordigen ze de schatten van Kyrgyzstan: puurheid, verbinding en evenwicht met de natuur, directheid, zustergevoel, vilt als normaal onderdeel van het dagelijks bestaan.
Inmiddels is het al meer dan 1 jaar geleden, dat Kalipa overleden is. Kalipa was een van de eersten die borduurde op vilt. Ze heeft prachtige wandkleden gemaakt, die in diverse musea in Kyrgyzstan permanent tentoongesteld zijn. Op die wandkleden ontdekte ik dat haar initialen gelijk zijn aan de mijne, omdat men aldaar eerst de achternaam zegt en dan de voornaam. Kalipa stimuleerde me in mijn manier van werken, met name om geen concessies te doen in het tijdrovende handborduren ten behoeve van verkoop.

Voordat het werk naar Leiden ging besloten we voor een professionele fotoshoot, te meer er ook een artikel in Verfilzt und Zugenäht, nr. 37 zou komen.
Alle foto's van deze serie zijn gemaakt door: Foto(tv)studio www.robnijpels.nl

Publicaties - Tijdschriften
December 2012 - Verfilzt Und Zugenäht 37 - 1/13


St. Petersburg


Oktober 2013 - Tentoonstelling en modeshow St. Petersburg
Nieuw leven vanuit de tradities

Het thema voor inspiratie is:
De aarde - kleiner dan het lijkt
We zijn allemaal anders maar we hebben ook zo veel gemeen. Onze planeet, zo kwetsbaar en zo bijzonder, heeft bescherming nodig.
Bijzondere aandacht zal worden besteed aan kledingcollecties in etnische stijl, evenals collecties geïnspireerd door een van de culturen in de wereld. Ook collecties geïnspreerd op duurzaamheid en werk dat vernieuwend is door gebruik van materialen, technieken en/of toepassing.

Voorpret!
De uitnodiging tot deelname kwam via de www.viltkontaktgroep.nl. Met 7 mensen namen we deel. Annie Veldkamp, www.av-look.nl , nam samen met haar man al ons werk mee naar St.Petersburg en bracht het via vele bureaucratische wegen ook weer veilig mee naar huis.

In de volgende 2 links vindt je een completer overzicht van tentoonstelling en modeshow:
link 1
link 2

Deze link is een film van de hele modeshow.
Ik vind het heel bijzonder om mijn werk daar
over de catwalk te zien lopen!


 

 


Viltgalerie Lopsen

Tentoonstelling: Traditie en Experiment
19 september - 31 oktober 2012
Naast werk van Marijke Meeuwsen en Annemie Koenen is er ook oorspronkelijk werkt te zien uit Turkije en Kyrgyzstan.
www.viltgalerielopsen.nl
 


naar boven naar boven