Open dag Kairos Uitvaartcollectief

Troostvilt


Tussen hemel en aarde
Terug naar Moeder Aarde


Een geboorte hier is een sterven daar en een sterven hier is een geboorte daar.

Ik ervaar de dood als een onlosmakelijk deel van het leven.
Wanneer ik actief betrokken ben in het rouwproces van afscheid nemen, kan ik het verdriet rustiger verwerken. Dit vormgeven in een kunstzinnig proces werkt helend.

Mijn medium is vilt, een natuurlijk bijzonder textiel gemaakt van wol van het schaap met vele goede eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Omhulling/wade voor kind of volwassene, urn, as-sieraad, herinneringsdoek, mand- of kistdoek/versiering. Eigen textiel kan samen met de wol verwerkt worden.
Vilt is een warm materiaal. Het omhullen van een dierbare overledene met dit materiaal geeft troost.

In Nederland is het toegestaan om in een wade of doek begraven te worden, mits deze gemaakt is van natuurlijke materialen.

Het is mogelijk om in samenspraak het werk door mij te laten maken, geheel naar persoonlijke voorkeur, waarbij het ook voor mij belangrijk is om het beeld van de ander zo helder mogelijk te krijgen.

Familie en vrienden kunnen onder mijn begeleiding, het werk zelf maken. Vilten verbindt en heeft een harmoniserende werking.

Een wade of doek kun je ook zelf maken of laten maken, wanneer er nog lang geen sprake is van een naderende dood en kan ook bij leven dienst doen als wandversiering, deken, omhulling.

Na het overlijden en de uitvaart is het ook mogelijk om met familie, vrienden, een werk te maken waar dierbare herinneringen/eigendommen in verwerkt kunnen worden.

De prijs is afhankelijk van de arbeidsduur en materiaalkeuze.
.


Wade

 

 
In het najaar van 2013 kreeg ik een bijzondere opdracht, een wade maken geheel naar wens van een mens die samen met goede vrienden om haar heen, haar reis terug naar de oorsprong voorbereidde.

In ons eerste gesprek was voor mij het meest belangrijk om het beeld in haar hoofd, voor mezelf zo helder mogelijk te krijgen.
In samenspraak komen we erop uit om niet de klaprozen in de kleuren van de chakra’s uit te voeren, maar de wade zelf en de klaprozen rood te laten zijn.

In de weken van overleg en uitvoering, is dit proces voortdurend in mijn gedachten. Naar ons beider grote tevredenheid werd de wade voltooid. Ik heb het als een bijzondere eer ervaren om dit te mogen doen.

Dank je wel.

Slaap Zacht

Eenvoud Eenvoud Vleugel Vleugel
 
Wanneer een (pasgeboren) kindje overlijdt is een zacht, warm bedje een troostvolle gedachte.

In opdracht van www.troostkist.nl maakte ik de bedjes Slaap Zacht.

Zowel het bedje Eenvoud als het bedje Vleugel zijn verkrijgbaar in een lengte van 40 en 50 cm.

naar boven naar boven